TÜR Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

TÜR Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

  • 25 Aralık 2021

TÜR Belgesi Nedir?

TÜR Belgesi, yani Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi, firmanın öz kaynaklarıyla ya da kamu destekleriyle tamamlanan Ar-Ge çalışmalarının çıktıları için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK incelemesi sonucu verilen bir belgedir.

TÜR Belgesine Nasıl Başvuru Yapılır?

Başvurular ıslak imza ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı portalı üzerinden yapılmaktadır. Bu aşamada e-imza gerekmektedir. İlk 5 gün içinde ön değerlendirme yapılarak firmaya bildirilir ve eksik varsa 15 gün içerisinde tamamlanması istenir. Başvurular sürekli açıktır.

Belgeye konu olan Ar-Ge çıktısının piyasaya çıktığı tarihten 5 yıl içerisinde başvurusunun yapılması esastır. Yazılıma yönelik bir çıktı için de TÜR Belgesi alınabilmektedir. Yazılım ve hizmet sektörü çıktıları için yerli malı belgesi şartı aranmamaktadır.

TÜR Belgesi Ne İşe Yarar?

TÜR Belgesi, KOSGEB Teknoyatırım Destek Programı ile KOSGEB Ür-Ge Destek Programlarının ön şart seçeneklerinden biridir. TÜR Belgenizi aldıysanız bu programlara yönelik başvuru hazırlığına başlayabilirsiniz. Alınan TÜR Belgesi kamu ihalelerinde İş Bitirme Belgesi yerine de geçmektedir.

Refero Danışmanlık olarak TÜR Belgesinin temini için danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu ve bunun gibi süreçler hakkında detaylı bilgi almak için buradan bize ulaşabilirsiniz.