Ticaret Bakanlığı Destekleri Güncellendi!

Ticaret Bakanlığı Destekleri Güncellendi!

Ticaret Bakanlığı Destekleri Güncellendi!!!!

Resmi Gazete'de 18.08.2022 tarihinde yayımlanan karar ile İmalat Sanayinde yer alan sınai ve ticari firmalara yönelik Ticaret Bakanlığı İhracat Destekleri güncellenmiştir.

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği” ile şirketlerin sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı alacakları danışmanlık ve rapor giderleri %50 oranında ve proje başına 200.000 TL'ye kadar destekleneceği açıklanmıştır. Ayrıca yeni kararda “Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği” adı ile yayınlanan ve çok kanallı zincir mağaza marka sahibi şirketlerin pazar araştırması çalışması, mağaza kurulum giderleri, franchise giderleri gibi birçok giderlerinin desteklendiği yeni bir destek kalemi bulunmaktadır.

Pazara giriş belgesi desteği, kira desteği, tanıtım desteği, küresel tedarik zinciri desteği gibi destekler bazı hibe oran ve hibe üst limiti farklılıkları ile devam etmektedir.

E-ticaret sitelerine bireysel üyelik desteği yeni kararda yer almamaktadır!

Tüm destek üst limitleri TL'ye çevrilmiş olup, destek üst limitleri her takvim yılının başında (TÜFE + Yİ – ÜFE)/2 oranında güncellenecektir.

Yeni karar kapsamındaki destek başvuruları, Uygulama Usul ve Esasları'nın yayınlanması ile başlayacaktır.
 

Destek Adı

Açıklama

Pazara Giriş Belgesi Desteği

Pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine yönelik giderler %50 oranında 200.000 TL’ye kadar desteklenir.

Yurt Dışı Marka Tescil Desteği

Yurt içi marka tescil belgesine sahip olunan markaların yurt dışında tescili ve korunmasına yönelik giderler %50 oranında ve yıllık 750.000 TL’ye kadar desteklenir. En fazla 4 yıl süresince faydalanılabilir.

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği

Sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri %50 oranında ve proje başına 200.000 TL'ye kadar desteklenir. En fazla 2 adet pazara giriş projesi desteklenir.

Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği

Yurt dışı Pazar araştırmasına ilişkin ulaşım ve konaklama giderleri %50 oranında ve faaliyet başına 100.000 TL’ye kadar desteklenir. Bir takvim yılında 5 kere olmak üzere en fazla 20 kere faydalanılabilir.

Yurt Dışı Fuar Desteği

Bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 fuar, katılımcının fuar stant alanının büyüklüğüne göre desteklenir. Destek tutarı 150.000 TL – 750.000 TL arasında değişmekle birlikte destek oranı da %50-%75’tir.

Yurt İçi Fuar Desteği

Yer kirası ve stant masrafları %50 oranında 80.000 TL’ye kadar desteklenir.

Yurt Dışı Marka Alım Desteği

Yurt dışında yer alan markaların/şirketlerin alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler %50 oranında ve yıllık 3.000.000 TL’ye kadar desteklenir.

Küresel Tedarik Zinciri Desteği

Proje kapsamında makine/ekipman/donanım/yazılım, eğitim, danışmanlık, sertifikasyon, test/analiz, ürün doğrulama giderleri 2 yıl süresince %50 oranında 15.000.000 TL’ye kadar desteklenir.

Birim Kira Desteği

Ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerinin kira giderleri ile paylaşımlı ofislere ilişkin üyelik giderleri, her bir birim başına yıllık 2.000.000 TL’ye kadar %50 oranında desteklenir. En fazla 25 birim için ve ülke başına 4 yıl faydalandırılabilir.

Tanıtım Desteği

Yurt dışı birimi varsa ve TR’de üretim gerçekleşiyorsa %50 oranında ve ülke başına yıllık 2.500.000 TL desteklenir.
Yurt dışı birimi bulunmayan ama marka tescile sahip firmaların, TR’de ürettikleri ürünler için %50 oranında 4.000.000 TL’ye kadar desteklenir.
En fazla 4 yıl süresince faydalanılabilir.

Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi Desteği

Tasarımcı/modelist/mühendis istihdamı, makine/ekipman/alet/teçhizat/malzeme, yazılım ve internet sitesi üyeliğine ilişkin giderler, 3 yıl boyunca %50 oranında 5.000.000 TL’ye kadar desteklenir.

Tasarımcı Şirket ve Tasarım Ofisi Desteği

Tasarımcı şirketleri ve tasarım ofislerinin yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım tescili ve marka tescilinin yenilenmesi/korunması giderleri, yurt dışı birim kira, temel kurulum, dekorasyon, konsept mimari çalışmaları ile birimlerin kiralanmasına ilişkin danışmanlık giderleri ile vergi/resim/harç giderleri, istihdam giderleri, danışmanlık, fuar ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin giderleri, 4 yıl süresince %50 oranında ve yıllık 5.000.000 TL'ye kadar desteklenir.

Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği

Çok kanallı zincir mağaza marka sahibi şirketlerin yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma giderleri yıllık 750.000 TL, pazar araştırması çalışması ve raporlar yıllık 2.000.000 TL, tanıtım giderleri ülke başına 5 yıl boyunca yıllık 9.000.000 TL, birim kira gideri birim başına 5 yıl/yıllık 2.000.000 TL, temel kurulum/konsept mimari çalışma/dekorasyon giderleri birim başına 3.000.000 TL ve franchise giderleri birim başına en fazla 2 yıl olmak üzere yıllık 2.000.000 TL'ye kadar %50 oranında ve toplamda yıllık en fazla 20.000.000 TL'ye kadar desteklenir. Satın alınan yabancı çok kanallı zincir mağazalar desteklenmez.

İlgili karara ulaşmak için tıklayınız.